The end of Chromium


Я багато років користувався Chrome та Chromium на всіх своїх ноутбуках та смартфонах. Причому на ноутбуках використовую виключно Chromium, а не Chrome. Різницю між Chromium та Chrome я знаю добре, і використання Chrome для мене є неприпустимим.

Багато років я користувався синхронізацією закладок, історії та налаштувань. Це було зручно і якось нормально, наче справді XXI століття настало.

Та, на жаль, Google вирішив вбити Chromium (або смертельно поранити, один хрін), заборонивши для Chromium доступ до API синхронізації:

During a recent audit, we discovered that some third-party Chromium based browsers were able to integrate Google features, such as Chrome sync and Click to Call, that are only intended for Google’s use. This meant that a small fraction of users could sign into their Google Account and store their personal Chrome sync data, such as bookmarks, not just with Google Chrome, but also with some third-party Chromium based browsers. We are limiting access to our private Chrome APIs starting on March 15, 2021.

«Small fraction of users» — це, зокрема, я. Я не планую «вирішувати» цю проблему переходом на Chrome. Для мене є принципова різниця між F/OSS та всім іншим софтом. На моїх ноутбуках немає Chrome і, сподіваюся, ніколи не буде (окрім як десь у VM).

Все це значить, що мій мобільний Chrome з 15 березня лишиться сам, наодинці, без синхронізації, бо інших Chrome у мене немає. На моїх ноутах всі мої Chromium’и лишаться без синхронізації і починають жити окремо. Працювати вони якось будуть, але смак вже не той.

Це сумно. Та вихід є.

Деякий час тому я почав використовувати Firefox як основний браузер на смартфоні, відповідно і на ноутах/десктопах теж. Я досі дещо потерпаю від зміни звичок, але бачу, що в цілому все працює чудово, чітко і круто. Щиро раджу всім, хто користується Android, принаймні спробувати Firefox.

Є дуже важлива особливість мобільного Firefox: на відміну від мобільного Chrome, тут є можливість встановлювати додатки (add-ons), і першим ділом варто встановити блокувальник реклами (uBlock, Ghostery або що вам до вподоби). Насправді, саме нездатність блокувати рекламу у мобільному Chrome була причиною мого переходу на Firefox; ну а те, що у Google вирішили вимкнути синхронізацію — ну то просто так співпало.

Chromium, ти був зі мною багато років, спочивай з миром.

Cross-post: https://kastaneda.kiev.ua/2021/02/18/chromium-end.html
Cross-post: https://kastaneda.dreamwidth.org/558067.html
Cross-post: https://netassist.social/posts/34