ФОПська книга

Була у ФОПів одна переможенька минулого року — пообіцяли скасувати книгу обліку доходів. Не те щоб вести ту кляту книгу було якось складно. Просто так склалося, що для інспекторів податкової цей талмуд з мотузкою був наулюбленішим джерелом штрафів.

Був, наприклад, офіційний лист ДПІ з роз’ясненням. Ось новина про лист на сайті податкової, а ось далі сам офіційний лист у PDF:

Фізичним особам – підприємцям – платникам єдиного податку першої і другої груп та платникам єдиного податку третьої групи, які НЕ є платниками ПДВ, буде надано право вести облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Їм буде дозволено вести облік як у паперовому так і в електронному вигляді.

Як же солодко звучить «облік у довільній форма».

Ну що, і ви їм дійсно повірили? Лошпєти ггг. Нєдолго музика іграла, нєдолго фраєр танцевал, і ось Мінфін придумав нам нову «типову форму» замість книги і, що найголовніше, придумав новий порядок її ведення.

Там багато тупої капості.

3. У разі ведення обліку доходів і витрат у паперовому вигляді самозайнята особа зобов’язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

Робити записи розбірливо. Якась вчителька початкової школи дуже сумує по штрафам за помарки.

4. У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Оцей, вибачаюсь нахуй блядь, чудовий «формат EXCEL» — це що за піонерська лажа в офіційному документі? Де визнається роль Excel в українсьому законодавстві? Де посилання на те, що Excel® є зареєстрованою торговою маркою Microsoft®? Як щодо того, що тих форматів у Excel чимало? Якщо йдеться про, наприклад, формат ISO/IEC 29500 (ух!), то так і пишіть, а не оце всьо.

Особисто я можу робити записи в LibreOffice, або Vim’ом у CSV, в JSON, чи створити базу в MySQL або взагалі зберігати щось у Redis’і, лол. І що? Експортую потім хоч в формат xlsx, хоч в xls від Excel 97, і ніхто не знатиме про деталі порушення порядку. То нащо ж це все?

Вишенька на цій купі гівна — он де вона.

5. У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством.

Ключовим тут є можливість вимоги у контролюючого органа.

Все, привіт, книга повернулася. Електронна і друкована, але з перевірками. Значить і дойоби до книги повернуться теж. Не знаю, до чого саме будуть дойобуватися, за що саме штрафуватимуть, чи за шрифт, чи за відступи, але впевнений, що штрафуватимуть. У порядку, встановленому податковим законодавством. Інакше не бува.