Заборона виїзду


Цей бложик не дуже підходить до політоти́, але сьогоднішню новину я хочу зафіксувати: Генштаб ЗСУ розробив Порядок надання дозволу на виїзд за межі місця проживання у воєнний час.

Власне, хочу зафіксувати офіційну публікацію в офіційному фейсбуці.

Шановні співгромадя́ни!

Норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормува́ння питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Просимо з розумінням ставитися до регуля́торних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни.

Разом служимо і працюємо на Перемогу!

Також хочу зафіксувати свою позицію.

Перше. Є закон, що забороняє військовозобов’язаним змінювати місце проживання без дозволу; ця норма закону не обмежує свободу пересування. Тобто з’їздити на каву у Львів можна, але без дозволу не можна туди переїхати.

Є інший закон, який дозволяє під час війни за необхідності обмежувати свободу пересування, але всім. Тобто через військові дії можна перекрити дорогу, але для всіх, а не тільки для окремих категорій громадян.

Одне з іншим не стику́ється.

Друге. Якщо навіть спробувати натягну́ти цю сову́ на глобуса, то виникає чисто технічне питання, що вважати «межами місця проживання».

Місце проживання — це одна точка, а не якась розлога територія.

Я пропи́саний у конкретній квартирі конкретного будинку в певному районі міста Києва. Де саме закінчується моя свобода пересування? У моєму районі, місті Києві чи Київській області? Бо якщо тупо слідувати букві публікації, то мені навіть не можна виходити на вулицю.

Ох, друзі, що ж це коїться.


Оновлення: в ситуацію втрутився особисто Залужний.

Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine генерал Валерій Залужний:

Шановні громадяни - призовники́ та військовозобов’язані!

Нагадую, триває війна. Ви потрібні своїй державі!

Всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити. Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК.

Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надава́лося.

Порядок надання дозволу за посиланням: https://www.zsu.gov.ua/new_page/62c430664909af0013650084 (архівована версія)

Ну й добре.


Оновлення. Ще трохи думок.

Сьогодні що прес-служба ГШ ЗСУ, що особисто Залужний — майстри комунікації, чіткості і ясності. І навіть після другого роз’яснення мені все ще не до кінця ясно, чи дійсно йдеться тільки про зміну місця проживання, чи про будь-яке переміщення.

Але важливим є фактичний стан транспортного сполучення. Якщо я по факту можу сісти в машину і поїхати в сусідню область, ну або сісти на потяг, то це і є найбільш важливий фактор.

Якщо мені колись потрібно буде рятувати свою дупу від ворожого наступу, від ракет і артилерії, то я при цьому, можливо, навіть ймовірно, буду порушувати якісь правила. Зокрема, ПДР. Потім сплачу́ штраф. Амінь.

У цьому плані важливим є відмічене мною речення в цитаті Залу́жного. Хай так і буде.


В третій раз за день Генштаб ЗСУ виходить на сцену і робить нам майстер-клас з публічних реля́цій.

Для виїзду за межі областей військовозобов’язані мають отримати дозвіл у ТЦК та СП

Про це повідомив представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись в етері національного телемарафону, відповідаючи на запитання журналістів.

“Якщо в межах області — не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл”, - зазначив офіцер.

Чому йдеться саме про межі області, а не районів чи міст? Йдеться про якусь норму в законі? Яку саме, хтось може мені її показати?

Я здогадуюсь, в чому реальна причина: де стоять блокпости, там і перевіря́тимуть.

Крім того, він нагадав, що відповідні норми законодавства України діють давно та у зв’язку з поверненням великої кількості чоловікі́в до своїх домівок виникла потреба в актуалізації облікових даних військовозобов’язаних для розуміння можливостей мобілізаційного ресурсу.

Це треба в зв’язку з поверненням додому? Але ж якщо хтось військовозобов’язаний без дозволу виїхав і без дозволу повернувся, і ніхто цього не помітив, то в чому питання?

Також полковник Олександр Хлись поінформува́в про використання додатка Дія для військового обліку у майбутньому.

Все, з мене досить, у мене дах їде з цих трьох взаємозапере́чуючих заяв.


На танцпо́л увірвався Верховний Головнокомандувач.

Президент Володимир Зеленський вимагає роз’яснення від Генерального штабу щодо порядку отримання якихось дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів.

Джерело: вечірнє звернення глави держави 5 липня

Пряма мова: “Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і головнокомандувачу ЗСУ завтра доповісти мені всі деталі стосовно рішення про затвердження порядку отримання якихось дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів … Прошу Генеральний штаб надалі не ухва́лювати без мене подібних рішень”.


Оновлено 6 липня, 14:20. Такі новини:

Президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному скасувати порядок отримання військовозобов’язаними дозволів на переміщення між областями України.

Джерело: джере́ла в Офісі президента України

Деталі: На засіданні з військовими Зеленський заслухав доповідь Залу́жного щодо дозволів для військовозобов’язаних покидати межі місць проживання.

Президент звернув увагу на те, що суб’єктом формування державної політики в цьому питанні є Міністерство оборони, а обмежувати конституційні права громадян під час воєнного стану може уряд своїми актами.

Зеленський доручив скасувати прийня́тий Генштабом ЗСУ порядок з метою його доопрацювання зі збереженням обороноздатності країни.

Дивіться, друзі. Норма 1992 року про заборону виїзду без дозволу була, є і буде. Скасу́ють лише порядок імплементації цієї норми: форму заяви на виїзд і все таке інше.