Тульев про ядерну війну

Репост з Фейсбука та трохи коментарів.

От мне чисто интересно опять. Все снабжённые мозгом существа понимают, что вопрос применения ЯО в нашей войне - это не вопрос “если”, а вопрос “когда”.

Что делается для уменьшения последствий? Из того, что надо делать ПРЯМО СЕЙЧАС.

Ну например: обеспече́ние укрытий средствами фильтрации воздуха. Запасом питьевой воды на пару суток минимум. Йодом. Препаратами кальция. Насыщение армии и структур ГО дози́метрами, средствами индивидуальной защиты. Ну и далее по тексту.

Это работа настолько масштабная, что заскретить или не заметить её нереально.

А выглядит со стороны - как-будто сейчас на дворе середина февраля…

Или я неправ?

В коментарях зустрілася цікава дискусія про йод.

Віталій Туровець: А нахрена́ йод?

Роман Плавицький: замісти́ти радіоакти́вний ізотоп щоб не хапнути його

Max Tulyev: так. З кальцієм - те саме.

Віталій Туровець: а звідки візьметься радіойо́д при ядерному вибуху, дозвольте поціка́витись?

Max Tulyev: з повітря та пилу. З води. З продуктів харчування.

Віталій Туровець: йод і кальцій потрібні при аварії на реакторі, де I131 та Sr90 напрацьо́вуються за довгий час паливної кампанії. При ядерному вибуху їх формується настільки мало, що ти їх навіть не помі́тиш на спектрах.

Andrii Vasylyshyn: пишуть наче як при взриві в атмосферу попадає весь спектр радіоактивних ізотопів. Йод розпадається найшвидше і добре накопичується в щитовидній залозі.

Віталій Туровець: все так, але їх концентрація мізе́рна, так що переживати з цього приводу немає сенсу. В мене особисто значно більше тривоги викликає ефект наведеної радіації, коли від лютого нейтронного імпульсу стабільні елементи навколо нас стають радіоактивними.

Не пого́джуся з паном Віталієм. І у ме́не є серйозний контраргуме́нт.

6 квітня 2022 року Міністерство охорони здоров’я опублікувало Методичні рекомендації щодо дій у зонах ядерного ураження (PDF) й відповідний наказ №585 про затвердження цих Методичних рекомендацій. Зокрема, там йдеться і про те, коли і як треба робити йодну профілактику.

До речі, зверніть увагу на свіжу дату. Це пану Максу щодо то́го, чи робиться щось. Ймовірно, хтось щось робить, та зовсім не теє, що Макс очікував.

Треба буде якось зробити веб-версію з того PDF, щоб можна було нормально читати з телефону.