Привіт, світ!

Давно нічого не писав у блоґ. Не те, щоб мені не було чого сказати…

Життя триває. Прийшла весна.

Здається, електрику перестали вимика́ти давни́м-давно. Я одночасно і звик до цьо́го, і в той же час ніяк не можу повірити у таке щастя. Вже навіть не підтримую постійний запас чаю та бутербродів, ха-ха.

Про PHP

Дещо закинув свої електронні іграшки, зайня́вся невеличким проектом на Symfony. Здурі́ти, скільки там усього змінилося в останніх версіях!

Заради сумісності з Debian Stable, у якому все ще використовується PHP 7.4, я свідомо обме́жився Symfony 5.4 LTS. Сподіваюся, що з наступним релізом Debian я без надмі́рних зусиль оновлю́ цей проект до актуальних версій.

Для ме́не серйозний game changer у PHP це синтаксис Enums, що з’явився в версії 8.1 і досить сильно вплинув на модель даних. А краща модель даних, в свою чергу, змінює все інше.

Про VPN

Давно збирався налаштувати собі VPN, і ось у лютому нарешті дійшли до цьо́го ру́ки.

Почав з OpenVPN, наче все добре. Також хочу колись зробити рішення на IKEv2/IPSec, ймовірно це має бути strongSwan. Я хочу, щоб на смартфоні можна було користуватися VPN без встановлення додатків.

Наразі я маю сервери в Німеччині та США. До Німеччини менший пінг, а реклама на Юту́бі більше подобається американська. Але, чесно кажучи, після нашої української реклами мені подобається будь-яка західна.

Про український інтернет

Користуючись нагодою, передаю́ привіт НЦУ та НКЕК.

Чесно кажучи, я ледачий і не надто переймався налаштува́нням VPN, але цьо́го разу щось мене змусило почати діяти. Мені не сподобалася ідея, що кожного можуть «взяти на олівець» за відвідування «заборонених» сайтів.

Може ви скажете, що не збира́єтесь відвідувати підозрілі сайти, а я відпові́м ось так:

<iframe
  style="width: 1px; height: 1px; opacity: 0; border: none"
  src="https://some-bad-site.example.com/"></iframe>

Для провайдера взагалі немає різниці, чи свідо́мо ви зайшли на той сайт.