Деякі думки про ядерну війну


Просто заноту́ю, що я зараз з цього при́воду думаю.

1. Реальність загрози

Я вважаю, що на даний момент загроза застосування ядерної зброї є реальною.

Якщо хтось буде говори́ти, що хоче вас вбити — пові́рте йому.

Є безліч причин вважати, що Хуйло блефу́є, що він не самовби́вця, що наказ про застосування ядерної зброї ніки́м не буде виконано.

Що прямі, недвозна́чні погрози Медвє́дева то ніби є нісенітниця, бо він нині уосо́блює кло́уна типу Жирино́вського.

Ніт.

Тобто так, він клоун. Але він клоун на офіційній, дуже високій посаді. Всі нісені́тниці, все оце людоже́рське лайно, що він ка́же — то і є нинішня офіційна позиція Московії.

2. Ймовірність загрози

Ми часто кажемо про ймовірність того, що певні події відбудуться чи не відбудуться. Але це хибне уявлення про те, що таке ймовірність. До оцінки одиничної події вона не дуже підходить. Важливо усвідомлювати: прогноз погоди на завтра — це насправді ймовірнісна оцінка того стану атмосфери на сьогодні, що у рамках певної кліматичної моделі має призвести до певної погоди завтра. Букмекери не оцінюють майбутні результати перегонів, вони насправді оцінюють стан ко́ней.

Коли в нас є стохасти́чний процес і є певна статистика, то можна казати про ймовірності на підставі цієї статистики. Збалансована монетка при підкида́нні за певних умов має розподіл випадіння аверсу та реверсу близький до 50/50. Знаючи це, ми можемо спрогнозувати статистику наступних результатів.

Насправді я знаю хіба один справді стохасти́чний процес, і він як раз по темі посту: це процес напівро́зпаду нестабі́льних ізото́пів. А з моне́ткою не відбувається нічого випадкового. Те, що ми не можемо підрахувати траєкторію польоту моне́тки, не можемо з достатньою точністю контролювати м’язи руки́ при киданні і не бачимо флуктуацій повітря, не робить політ моне́тки випадковим; скоріше, це непередбачувана з нашої точки зору, але внутрішньо цілком детерміно́вана подія.

Питання, наскільки детерміно́вана людська поведінка, я не чіпа́тиму. Але поведінка груп людей буває більш-менш передбачувана. Я не можу передбачити можливий майбутній факт застосування ядерної зброї, бо навіть приблизно не знаю всієї внутрішньої кухні Московії. Та я припуска́ю, що те чи інше рішення може бути вже прийнято, навіть якщо причетні до цього ще самі не знають про це. Можливо, монетка вже підки́нута, а далі її рух буде неухи́льний і однозна́чний.

Я уважно ставлюся до новин по темі, зокрема прогнозів експертів з цього приводу. Я бачу, що думки експе́ртів є різні. Дехто каже, що загроза реальна; дехто вважає її прима́рною. Один мій друг вважає, що «бомби не буде», та він теж не може знати напевно.

TL;DR: ніхто не знає, чи буде ядерна війна.

3. Можливий початок

Найбільше в ЗМІ обговорюють тактичну ядерну зброю.

Можливо, для початку Московія йобне один чи два «малих» десяти́кілото́нних заря́ди десь в чистім полі чи над морем. Так, чисто для демонстрації сили, щоб ми тут всі зляка́лися і здали́ся у полон. Можливо.

А може, почне одразу з ядерного удару по Києву чи іншому місту-мільйо́ннику. Я давно напівжартома́ кажу, що Хуйло по-чорному заздрить Гаррі Трумену: тільки США має в своїй історії досвід військового застосування ядерної зброї.

Але. Але Київ залізобетонний, на відміну від карто́нно-паперо́вих будинків Хіросіми. Хто не потрапить в самі́сінький епіцентр, отримає шанс на виживання. У такому сценарії, навіть попри катастрофічні руйнації і численні жертви, велике бетонне місто одним-єдиним ударом тактичної ядерної зброї ніяк не знищити.

Так чи інакше, навіть якщо буде застосована ядерна зброя, ЗСУ це не зупинить.

4. Можливий кінець

Якщо ядерний джин вислизне з лампи, то назад його вже не зажене́ш.

Представники урядів кількох ядерних країн висловилися про неприпустимість застосування ядерної зброї, навіть тактичної. А ще всі ядерні країни мають якісь свої військові доктрини, свої попередньо зроблені рішення, свої накази в запеча́таних конвертах в сейфах — на різні, навіть фантастичні випадки.

Думаю, що є значна ймовірність автоматичної, безумо́вної військової реакції хоч когось з числа третіх країн на застосування тактичної ядерної зброї Московією. (Так, я кажу не про майбутні події, а про свою оцінку поточного стану вже при́йнятих рішень). Тобто будь-яка окрема ядерна країна може відмовитись втручатися; та чи може так бути, щоб всі відмовилися і проковтну́ли таке́є?

Якщо США, Великобританія, Франція чи ще хтось вступить в війну з Московією, то цілком логі́чно припустити, що в процесі неминучої ескалації крилаті ракети будуть замінені на балісти́чні міжконтинента́льні, а тактичну ядерну зброю замінить стратегічна термоя́дерна. Ніхто не прагне такого фіналу, але він теж можливий.

5. Трохи оптимізму

Наша цивілізація крихка. Як і економіка. Як і інфраструктура, на якій тримається складне життя в містах. Останні потужні обстріли та перший повний блекаут з аварі́йним вимкненням всіх наших АЕС наочно це довели.

Тож, достатньо серйозний пиздець для цивільних можливий і без ядерної зброї.

ЗСУ це не зупинить.